keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Kasviharrastajien seminaari 2008


Kangasraunikki

Lounais-Suomen Ympäristökeskus isännöi vuoden 2008 Kasviharrastajien seminaaria, joka pidettiin 28. -29.6. Yhdistyksen jäseniä seminaariin osallistui seitsemän. Aloitimme keto- ja harjulajeilla, joista ensimmäisisä oli alueellisesti uhanalinen vuorimunkki Jasione montana. Seuraavaksi näimme komeasti kuukkivan kangasraunikki Gypsophila fastigiata kasvuston ja vähän matkan päässä edellisestä hienosti tuoksuvan ja parhaimmassa kukinnossaan olleen hietaneilikka Dianthus arenarius populaation.


Hietaneilikka

Kun bussilastillinen ihmisiä kyykkii ja pyllistelee tienvarressa kuka missäkin, on se ulkopuolisista ohikulkijoista varmaankin kummallinen näky. Kasveista kiinnostuneista harrastajista ja ammattilaisista se on ihan normaalia ja he ovat tottuneet kyselijöihin ja pitkiin katseisiin.



Serpentiiniraunioinen Asplenium adulterinum on hyvin harvinainen ultraemäksisten kallioiden asukas. Sen erottaa tummaraunioisesta Asplenium trichomanes kärjestään muutaman sentin mittaisen vihreän ruodin avulla. Muutoin ruoti on tummanruskea.


Serpentiiniraunioinen

Pääsimme näkemään alkuperäisten löytäjiensä johdolla äärimmäisen uhanlaista punavalkkua Cephalanthera rubra. Samoilla paikoilla kasvoi myös runsaasti soikkokaksikkoa Listera ovata sekä hirssisaraa Carex rubra. Kohteessa oli myös ahokirkiruohoa Gymnademia conopsea ja muutama kalkkimaariankämmekkä Dactylorhiza fuchsii.


Punavalkku

Seuraavn päivän kohteita oli mm tatarvita Potamogeton polygonifolius ja miekkavihvilä Juncus ensifolius. Hienon ja monilajisen niittykohteen lajistoon kuuluivat mm ketotuulenlento Logfia arvensis, rohtorasri Anchusa officinalis, kyläneidonkieli Echium vulgare, mäkikaura Helictrotrichon pubescens ja sikoangervo Filipendula vulgaris vain muutamia mainitakseni.


Tummatulikukka Verbascum nigrum

Vierailimme myös pienellä kalliokedolla aivan Turun keskustan tuntumassa, josta löytyi mm kalliokäärmeenpistoyrttiä Vincetoxium hirundinaria, kevätsaraa Carex glacialis, ahdekauraa Avena pratensis sekä liuskaraunioista Asplenium septentrionale.

Lopuksi katselimme Turun keskustan uudistulokkaita, joita helpoiten löytyy yleensä joutomailta ja tienpieluksilta. Niistä voisi mainita mm pystyhanhikin Potentilla recta ja meksikonhierakan Rumex triangulivalvis.


Ei kommentteja: